Ledbyggare

Sunday 11 November, 2012

0

Categories:

Ledbyggare under Nordiska mästerskapen 2012 på Klätterdomen var herren på bilden nedan, Peter Bosma. Här ligger han och kikar på damerna när de kör sin andra kvalled. Överlag hade Peter gjort ett bra jobb med lederna och man kan bara ana vilken nervositet det även måste vara hos honom under dagen. Att bygga leder i både kval och final som separerar alla klättrare samtidigt som det skall vara underhållande för publiken kan inte vara lätt. Får inte bli för lätt och det får inte heller vara något totalt punktkrux där alla klättrare faller. På herrarnas finalled lyckades han väl med att separera dem och de flesta kom relativt långt upp på väggen innan de började få alldeles för stora problem och föll. På damernas final blev det lite sämre utfall där tre stycken lyckades toppa och det istället fick avgöras på tid. Där såg man hur hårfint det kan vara mellan att bygga perfekt och lite för lätt.
Att bygga bra leder är ett dilemma som återkommer i världscupen och det har varit mycket diskussioner kring detta. Speciellt är det damernas leder och problem som ledbyggarna, som alltid är killar, har problem att få till rätt svårighet med. Hade varit intressant att se lite fler kvinnliga ledbyggare för just damernas leder och problem. Ett undantag under året var på VM i Paris där Adam Pustelnik med sitt team lyckades bygga helt fenomenalt bra leder som båda klättrarna och publiken var väldigt nöjda med. De bjöd på mycket roliga rörelser och en hel del småkrux som separerade klättrarna bra. Var även intressant att höra Adams egna tankar under finalerna då kommentatorn intervjuade honom.
Idag (Söndag 11/11) är det åter tävling på Klätterdomen. Denna gången är det finalerna i JSM i bouldering som går av stapeln. Ska bli intressant att se hur de har fått till problemen inför dessa finaler. Har ni inget annat för er under dagen så åk ut till Klätterdomen och kika. Det börjar 9.00 med yngsta klassen och avslutas runt 15.30

Peter Bosma, ledbyggare under NM-12