Midnight Mölndal

Wednesday 14 November, 2012

3

Categories:

Har för tillfället blixtkurs med Hendrik Zeitler i skolan. Riktigt roligt och spännande att börja jobba med artificiellt ljus lite mer. Inte gillat det tidigare, men tror det mest beror på att jag inte kunnat behärska det tillräckligt bra och få fram de resultat jag vill ha. Alltid ursäktat mig med att jag gillar naturligt ljus bättre.

Därför såg jag den här kursen med dess uppgift som en perfekt möjlighet att ta tillvara på Hendriks erfarenhet och applicera den på mitt eget favoritområde, klättring. Vi skulle ta 4 stycken olika bilder som skulle vara ljussatta med blixt. Beslutade mig för att köra fyra stycken boulderbilder där naturen skulle få vara dominerande. Ville testa att köra på lite amerikanskt stuk, som jag för övrigt inte alls gillar, där blixtljuset inte försöker maskeras utan verkligen fångar upp betraktarens uppmärksamhet totalt istället. Ofta brukar de underexponera omgivningen flertalet steg och blixtljuset ser ut som en spotlight kring klättraren. Keith Ladzinski, som jag tycker är en mycket duktig klätterfotograf i övrigt, är en av de amerikanska mästarna på denna typen av bilder. Själv ville jag göra det lite subtilare och mer lyfta fram vår svenska lummiga miljö. Man skulle kunna säga att jag helt enkelt skulle amerikanisera mina bilder och sälja min själ till djävulen för att kunna komma in på den väsentligt större amerikanska marknaden.

Hade tänkt mig att börja med att ta en bild på Stella och Albin på Midnight Mölndal för att sedan sticka vidare till Utby och där köra på Voodo, Grodan, Det andra taket och sen avsluta med några porträttbilder på toppen av berget. Detta sket sig totalt då jag på morgonen kom ut och bilen var stendöd. Blev till att kånka blixtar, stativ, kameraväska och paddor på bussen upp till Midnight Mölndal där vi fick en bild. Efter det gav vi upp. Klockan var mycket och all utrustning vägde alldeles för mycket för att motivera ytterligare bussfärder genom stan.

Albin Fermhede på Midnight Mölndal

3 comments

  1. Mycket snyggt! Du kanske kan lära mig ett och annat framöver!

  2. Martin

    Tack!
    Men det tror jag nog inte, var på väg att ringa dig både en och två gånger under denna dagen för att få lite tips själv.

  3. maja

    gillar´t!