Examensprojekt i Marocko

Thursday 3 October, 2013

0

Categories:

Då var 13 dagar i Marocko till sin ända.

Oj vilket land!

Åkte ner med väldigt vaga planer och några eventuella trådar till uppslag. Kommer nu hem med en riktigt intressant historia som jag tror att bilderna håller bra nivå på. Flög ner med tankar om att fota människor, det jag oftast gör och tycker är mest intressant. I alla tre uppslagen såg jag någon ingång till människor och livet bakom. Visade sig dock vara svårt att fota människor. Detta tillsammans med att jag aldrig fick hyra någon motorcykel (fick nöja mig med en liten moppe) gjorde att jag började köra på mitt sista uppslag, vilket från början var något av en nödlösning. Jag var nyfiken, men samtidigt väldigt tveksam då det mest handlade om att fota föremål. Trevade lite i början och visste inte hur jag skulle belysa ämnet. Brett, detalj, bakom kulliserna? Ganska snabbt så fick jag dock till en bra bild, en som kunde bära upp andra bilder. Slappnade av lite och fick därefter ytterligare några okej bilder. Insåg att jag sköt brett samtidigt som det hängde ihop bra. Blev mer och mer fascinerad över ljuset där nere. Det spelade över bergen och i dalgångarna, skapade ljusspel som var fantastiska och ibland plockade fram så otroligt vackra färger i naturen.
Projektet tog sin form. Elektricitetens utveckling på landsbygden skulle skildras. Bakom detta ligger en intressant kung som kröntes för 16 år sedan. Han ville utveckla landet och framförallt hjälpa folket på landsbygden. Han satte upp ett mål på att 2008 skulle 80% av folket på landsbygden ha tillgång till elektricitet (nu 55%). Dessutom skall 42% av landets energi komma från förnyelsebara källor 2020 (nu 10%).
Detta ledde mig ut på vägarna, upp i bergen och ut i öknen. Jag körde 160 mil på min lilla moppe och letade tecken på elektricitet. Stolpar, stationer, paneler, generatorer, lampor och allt möjligt runtomkring. Utvecklingen i landet är påtaglig och de flesta jag pratade med nere i söder prisade kungen. Nya vägar i bergen gör att folk lättare tar sig ner till marknaden, vattenkanaler till avlägsna byar frodar växtlighet och hygien samtidigt som skolor byggs så att alla skall ha möjlighet till en skolgång.
Var givande och intressant att vara iväg och fota sånt som jag vanligtvis inte brukar. Jag var tvungen att fortsätta kliva framåt och gå på. Även om jag ibland tyckte att inte bilderna höll tillräcklig kvalite så började jag se det ur ett större perspektiv, där passade de in bra. När jag nu landat och börjat kolla igenom materialet så får vi se vad det blir av det, kanske blir ännu bredare och mer som ett resedokument. Hur som helst så kommer kärnan i projektet alltid att förbli en resa för att upptäcka elektricitetens närvaro på landsbygden.

15 november kommer vi ha en vernissage på First Hotel G på centralstationen i Göteborg. Då kommer första delen och i vilken riktning det är på väg vara klart.


En natt ute i Sahara. Lyckades pricka in det med fullmåne. Var en fin känsla att se månen stiga upp över bergsplatån som markerar gränsen till Algeriet. Emellan oss ligger Black dessert där Nomader rör sig.